Anàlisi de les Noves Mesures de Conciliació, Simplificació i Millora de la Protecció per Desocupació segons el RDL 2/2024

by | jul. 19, 2024

Introducció

El RDL 2/2024, de 21 de maig, ha establert diferents mesures d’urgència per a la simplificació i millora del nivell assistencial de la protecció per desocupació i la transposició de la Directiva (UE) 2019/1158 sobre la conciliació de la vida familiar i la vida professional. En aquest treball s’analitzen a fons les noves mesures i les seves implicacions per a treballadors i empreses.

Marc Legal i Vigència

La norma va entrar en vigor el 23 de maig de 2024, tot i que algunes disposicions relacionades amb les prestacions per desocupació començaran a aplicar-se l’1 de novembre de 2024, i les modificacions de la Llei 19/2021, per la qual s’estableix l’ingrés mínim vital, entraran en vigor l’1 de juny de 2024.

Modificacions Principals

  1. Prevalença dels Convenis Col·lectius Autonòmics
    • L’article 1 del RDL 2/2024 realitza una esmena a l’article 84 de l’Estatut dels Treballadors (ET), permetent que els convenis i acords interprofessionals subjectes a negociació per organitzacions sindicals i associacions empresarials a nivell autonòmic prevalguin sobre els elaborats a nivell estatal quan la regulació més favorable sigui per als treballadors. Així mateix, els contractes d’àmbit local tindran la mateixa prioritat aplicativa si així s’estableix en acords autonòmics. Aquesta modificació introdueix un canvi significatiu en les regles de la negociació col·lectiva, atorgant més rellevància als convenis autonòmics i provincials en determinades condicions.
  2. Permís de Lactància
    • El RDL modifica la regulació sobre el permís de lactància, eliminant qualsevol exigència perquè la seva acumulació estigués prevista en conveni col·lectiu o pacte individual amb l’empresa. Després d’aquesta reforma, els treballadors poden acumular lliurement el permís de lactància al treball, suposant una millora en la conciliació de la vida familiar i laboral.
  3. Canvis en la Prestació per Desocupació
    • Duració: S’ajusten les opcions per a treballadors la prestació dels quals per desocupació s’extingeixi després de realitzar diversos treballs de durada acumulada igual o superior a 12 mesos, sense reprendre la prestació entre ells.
    • Suspensió: S’introdueix una nova causa de suspensió per interrupció de l’acord d’activitat, ampliant el termini de sortida ocasional a l’estranger de 15 a 30 dies.
    • Extinció: S’afegeixen dues noves causes d’extinció: la realització de treballs per compte propi durant 24 mesos en activitats amb alta en mutualitats de previsió social alternatives al RETA, i el transcurs de 6 anys des de la data de baixa de la prestació sense reprendre el dret.
  4. Pagament Únic en la Prestació per Desocupació
    • Es crea una nova secció a l’article 7 del Reial decret 1044/1985, permetent la abonabilitat de la prestació per desocupació, en modalitat de pagament únic per a foment de l’ocupació, a qui manqui de rendes obtingudes per treball o activitat econòmica qualsevol que sigui la seva edat i inscrit com a demandant d’ocupació durant l’any anterior a la sol·licitud, en tant que les quantitats percebudes es destinin al projecte d’inversió o a la incorporació a la cooperativa de treball.
    • S’amplia el subsidi a menors de 45 anys sense responsabilitats familiars, persones amb períodes cotitzats inferiors a 6 mesos sense responsabilitats familiars i treballadors eventuals agraris.
    • Accés General: Es redueixen els supòsits d’accés general al subsidi a dos: subsidi per esgotament i per cotitzacions insuficients.
    • Sol·licitud, Naixement i Pròrroga: El mes d’espera actual s’elimina en la causa de l’esgotament de la prestació contributiva. S’augmenta el termini de sol·licitud a 6 mesos. La durada del subsidi s’amplia fins a 30 mesos. La quantia del subsidi serà el 80% de l’IPREM per a l’any 2010. Es determinarà en funció de l’edat dels sol·licitants i de les seves circumstàncies familiars, establint-se un límit de quantia mensual per Llei. Aquesta quantia s’actualitzarà anualment.
    • El subsidi es pot compatibilitzar amb el treball per compte aliè fins a un límit màxim de 180 dies per incentivar la reincorporació laboral.
  5. Subsidio para Víctimes de Violència de Gènere
    • Es crea un subsidi específic per a víctimes de violència de gènere o sexual majors de 16 anys.

Conclusió

El Reial decret llei 2/2024 introdueix importants canvis en la legislació sobre ocupació i protecció contra la desocupació, reforça la conciliació entre el treball i la vida familiar, i simplifica l’accés i la durada dels beneficis i subsidis. És crucial brindar més protecció i flexibilitat davant les noves realitats laborals i socials.

Recursos i Referències

  • Reial decret llei 2/2024, de 21 de maig
  • Aquest article presenta una descripció completa de les mesures noves introduïdes pel RDL 2/2024; per a qualsevol pregunta addicional o necessitat d’informació, consulteu-nos