Canvis en els Tipus d’IVA per al 2024: Com afecten els productes essencials i altres categories

by | set. 16, 2024

El Reial decret llei 4/2024, aprovat el 26 de juny de 2024, ha introduït modificacions importants en els tipus de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) aplicables a certs productes essencials. Aquestes mesures s’emmarquen dins del paquet d’ajudes fiscals per afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i Orient Pròxim.

IVA aplicable als aliments bàsics

Des de l’1 de juliol fins al 30 de setembre de 2024, s’ha aplicat un IVA del 0% i un recàrrec d’equivalència també del 0% a una sèrie d’aliments considerats bàsics, incloent-hi:

  • El pa comú, la massa congelada de pa comú i el pa comú congelat destinat a la seva elaboració.
  • Les farines panificables.
  • Diferents tipus de llet d’origen animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols.
  • Els formatges.
  • Els ous.
  • Fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals en la seva forma natural.
  • Els olis d’oliva.

Aquestes mesures s’han implementat com a part de les polítiques per reduir l’impacte dels costos dels aliments bàsics en les famílies. A partir de l’1 d’octubre fins al 31 de desembre de 2024, aquests productes tributaran a un tipus d’IVA del 2% amb un recàrrec d’equivalència del 0,26%.

Canvis en els olis de llavors i les pastes alimentàries

A més dels productes esmentats, els olis de llavors i les pastes alimentàries tindran un tipus d’IVA reduït del 5% entre l’1 de juliol i el 30 de setembre de 2024. Aquest percentatge augmentarà al 7,5% a partir de l’1 d’octubre fins al 31 de desembre de 2024. Pel que fa al recàrrec d’equivalència, serà del 0,62% i augmentarà fins a l’1% en el darrer trimestre de l’any .

IVA reduït per al 2025: Oli d’oliva

El Reial decret-llei 4/2024 també inclou una previsió per al 1 de gener de 2025, amb la qual el tipus d’IVA per a l’oli d’oliva es reduirà permanentment al 4%, integrant-se així a la llista de productes alimentaris que tributen al tipus reduït. Aquesta mesura s’ha adoptat amb l’objectiu de reduir la pressió fiscal sobre un producte essencial a la dieta mediterrània .

Impacte en l’economia

Aquestes modificacions en els tipus d’IVA pretenen ajudar a mitigar l’impacte de la inflació en els aliments essencials i donar suport a les famílies, especialment en un context marcat per tensions geopolítiques. Així mateix, es busca una major equitat en la càrrega impositiva per als productes de consum habitual. 

Aquestes novetats mostren el compromís del govern espanyol d’ajustar la política fiscal a la realitat socioeconòmica i de proporcionar alleujament fiscal davant els desafiaments econòmics globals.

Links d’interés: 

Contacta’ns i resoldrem qualsevol dubte que pugui tenir al respecte

Telèfon: 938 835 555

Correu electrònic: info@osonaconsulting.cat

Web: www.osonaconsulting.cat

Amb Osona Consulting, la teva tranquil·litat està garantida.